Ko likt pārtikas grozā, domājot par sirds veselību

veselīgs-uzturs

Sirds un asinsvadu slimības ir vienas no izplatītākajām daudzās valstīs, tajā skaitā arī Latvijā. Tāpēc ārsti nenoguruši stāsta iedzīvotājiem par to, kā saudzēt savu sirds veselību un to uzlabot, izdarot izmaiņas savā dzīvesveidā. Uzturs ir viens no būtiskiem faktoriem, kam jāseko, ja grib, lai sirds visa mūža garumā ir vesela un stipra.

Ko tad likt savā pārtikas grozā un šķīvī, lai netiktu nodarīts kaitējums sirds veselībi, bet tā pat uzlabota? Par to lasiet tālāk.

 

  • Dārzeņi un augļi

 

Tas ir katra vesela cilvēka uztura pamatu pamats. Dārzeņi un augļi nodrošina visu organismu un arī sirdi ar dažādām vērtīgām vielām, ir arī bagātīgs šķiedrvielu un antioksidantu avots. Ja regulāri tiek lietoti augļi un dārzeņi, tad mazinās asinsspiediena problēmas, sirds slimību un insulta risks. Ieteicamais daudzums dienā ir apmēram 450 grami dārzeņu un augļu, labāk svaigi vai nedaudz termiski apstrādāti.

Tāpat ieteicams ievērot sezonalitāti un dažādību. Tagad, kad ievākta rudens raža, tai nevajadzētu būt problēmai.

 

  • Liesa gaļa

 

Ja uzturā tiek lietota gaļa, tad sirds veselības labad ir jāizvēlas pēc iespējas liesa gaļa — putna, medījuma, truša un teļa gaļa. Nevajadzētu lietot uzturā putnu un cūkas gaļas ādu. Labāk izvēlēties brīvos mājas apstākļos augušu dzīvnieku gaļu, kas nav pilna ar antibiotikām un citiem medikamentiem, augšanas stimulatoriem. Bioloģiski audzēta liesa gaļa būs bagāta ar vitamīniem, minerālvielām un aminoskābēm, kas ir noderīgi sirds veselībai.

 

  • Zivis

 

Zivis satur vērtīgās Omega-3 traukskābes, kas ir ļoti nepieciešamas sirds veselībai. Tāpēc uzturā jāpalielina treknu jūras zivju daudzums — tuncis, lasis, reņģes, siļķes, sardīnes, skumbrijas. Zivīs esošās taukskābes samazina sirds aritmijas un asinsvadu trombozes risku, tiek mazināts sirds slimību un infarkta risks. Zivis savā ēdienkartē vajadzētu iekļaut vismaz divas reizes nedēļā.

 

  • Labās eļļas

 

Arī tās atstāj ievērojamu pozitīvo iespaidu uz sirds veselību. Vajadzētu vairāk izmantot tieši olīveļļu, kas ir piemērota gan cepšanai, gan lietojama svaigā veidā, tikai jāizvēlas atbilstoši apstrādāta eļļa. Tomēr olīveļļu nedrīkst pārkarsēt. Olīveļļai piemīt pretiekaisuma īpašības, tā arī aizkavē novecošanos.

Regulāri pārbaudīt sirds veselību

Lai nebūtu šaubu par to, ka ar sirds veselību viss ir kārtībā, ārsts jāapmeklē arī profilaktiskos nolūkos. Ja ir jau kādas sūdzības, tad jāapmeklē kardiologs. Tad būs nepieciešama sirds diagnostika, kas ļaus noskaidrot, kāda ir situācija. Sirds diagnostika ļauj atklāt dažādas saslimšanas un novirzes no normas. Laicīga sirds diagnostika arī ļauj uzsākt savlaicīgu ārstēšanos un izvairīties no nopietnākas saslimšanas. Sirds diagnostika ietver dažādas analīzes un izmeklējumus, kas ārstam ļauj noteikt diagnozi.

Kad jums pēdējo reizi veikta sirds diagnostika?